Notre-Dame

Bara 15 minuter från att brinna ned

1:04 min

Katedralen Notre-Dame var bara femton minuter till en halvtimme från att brinna ned helt. De uppgifterna kom från den biträdande inrikesministern i Frankrike under tisdagen, rapporterar flera medier.

Frankrikes president Emanuel Macron sa också i ett tv-sänt att Notre Dame ska byggas upp och bli vackrare än tidigare.

– Vi kommer att återuppbygga katedralen ännu vackrare och jag vill att det ska vara färdigställt inom fem år, säger han i ett tv-sänt tal ett dygn efter att elden började sprida sig i den historiska byggnaden.

Han säger också att han delar landets sorg men också dess hopp om framtiden.

Det tog runt 15 timmar från att branden bröt ut till dess att Paris räddningstjänst lyckades bekämpa de sista eldhärdarna.

I själva verket var katedralen bara femton minuter till en halvtimme från att brinna ned helt. De uppgifterna kom från den biträdande inrikesministern i Frankrike under tisdagen.

Byggnaden räddades enligt ministern av ett tjugotal brandmän som tog sig in i byggnadens klocktorn för att hindra branden från att spridas.

Nu återstår efterspelet – att fastställa vad som har förstörts, utreda brandens orsaker och att börja planera för en återuppbyggnad av katedralen.

Philippe Marsset, som har varit präst i Notre-Dame i över 30 år, beskriver ögonblicket när branden bröt ut strax efter kvällsmässan som "helvetet". Han var en av de första att gå in i katedralen efter att branden släckts.

– Det kändes som att jag tittade på ett bombnedslag, säger han.

Ännu är det oklart vad exakt som har förstörts i branden. Men ingenting har hittats som antyder annat än en olycka, enligt myndigheterna. Omkring 50 utredare arbetar med händelsen. Förutom att tala med vittnen har utredarna också förhört byggnadsarbetare som är anställda på de fem företag som jobbade med att renovera katedralen.

Den 850 år gamla byggnaden är en viktig symbol både för staden och för landet, och parisare är i chock efter branden. När Paris vaknade på tisdagen täcktes tidningarnas förstasidor på bilder av Notre-Dame i lågor. Tidningen Libération skriver "Notre drame" (vårt drama) i versaler, medan La Croix skriver "Le coeur en cendres" — hjärtat i aska.

– Notre-Dame överlevde alla krig, alla bomber. Vi trodde aldrig att den skulle kunna brinna. Jag känner mig oerhört ledsen och tom, säger Stéphane Seigneurie, en av alla dem som samlades för att sörja i Paris.