London

Klimataktivister blockerar trafiken

1:49 min

Klimatdemonstranter blockerar sedan i måndags morse fyra hårt trafikerade platser i centrala London och trots närmare 300 gripanden har polisen ännu inte kunnat få igång trafiken.

– Vi har tagit fyra av Londons trafiktätaste platser: Oxford Circus, Waterloo bridge, Parliament Square och Marble Arch, säger Alanna Byrne, talesperson för Extinction Rebellion.

– Vi håller för närvarande de platserna, och har scener med framträdanden under dag- och kvällstid, säger Alanna Byrne.

Det internationella nätverket Extinction Rebellion, som ungefär betyder "utrotningsupproret", vill med civil olydnad pressa regeringar till radikala åtgärder mot det de menar är en tilltagande klimatkatastrof.

Tusentals aktivister deltar nu i vad organisatörerna säger är manifestationer i över 30 länder, och i London säger gruppen till Ekot att man kan hålla ut i två veckor.

Gruppens krav är att ett klimatnödläge utlyses, att klimatutsläppen kapas till noll redan år 2025, och att miljöfrågor underställs ett medborgarråd.

Extinction Rebellion säger sig överväga att utöka blockaden till Londons tunnelbana, där aktivister skulle kunna klistra fast sig utanpå vagnar.

Men kollektivtrafik är ju relativt miljövänligt?

– Ja, men syftet är att skapa störningar för att pressa regeringarna till åtgärder, säger talespersonen Lorna, som säger sig inte vilja uppge sitt efternamn av rädsla för repressalier från arbetsgivaren.
 
På flera håll är protesterna festliga med krukväxter och dans, men aktivister sprejade också på oljebolaget Shells kontor och slog sönder fönsterrutor där.

Hur har reaktionerna varit?

– De har varit jättebra. Många har kommit fram, i morse på Oxford Circus uttryckte många pendlare solidaritet och stöd. Och polisen har varit väldigt vänlig.

– Så ja, jag har hopp och glädje inför att vi ska kunna hålla ut, säger Alanna Byrne till Ekot.
 
I Stockholm lade sig ett hundratal aktivister från samma nätverk på måndagen ner på marken utanför riksdagen och spelade döda.