Klart för samtal om handelsavtal mellan EU och USA

1:59 min

EU har precis fått klartecken till att påbörja samtal med USA om ett handelsavtal. Samtidig riskerar en flera år gammal handelskonflikt mellan EU och USA att trappas upp. Det rör flygjättarna Boeing och Airbus och senare i dag ska EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström presentera en lista med möjliga strafftullar mot USA.

– Det är en lista där vi har gjort preliminära beräkningar på tullar på olika varor, det kan vara jordbruksvaror, industriprodukter, som vi bedömer att vi, enligt WTO, har rätt att belägga USA med om så skulle vara nödvändigt, säger Cecilia Malmström.

EU:s lista över möjliga strafftullar mot amerikanska produkter kan enligt uppgift uppgå till uppåt 20 miljarder euro, och den kommer efter att Världshandelsorganisationen WTO klassat USA:s stöd till Boeing som olagligt.

Konflikten rörande amerikanska Boeing och franska Airbus har pågått länge, över tio år. Och USA har i sin tur hotat EU med strafftullar då WTO tidigare sagt att stöd till Airbus har varit olagligt.

Cecilia Malmström hoppas dock att tullarna aldrig ska tas i bruk och att konflikten kan lösas med samtal.

– Vi har båda blivit fällda av WTO på olika sätt och på lite olika grunder. Låt oss sitta ner och försöka lösa detta tillsammans, och hitta reglerverk för hur vi ska hantera våra flygbolag och inte använda den här typen av subventioner, säger EU:s handelskommissionär.

EU:s lista med strafftullar kommer bara två dagar efter att Cecilia Malmström fått klartecken från EU-länderna att förhandla om ett mindre handelsavtal med USA, med förhoppningen att EU då ska slippa andra amerikanska tullar på bilar, stål och aluminium.

Frågan är dock hur den amerikanska administrationen och president Donald Trump ser på EU:s strafftullar, och om de kan försvåra handelssamtalen. Cecilia Malmström hoppas inte det.

– Vi ska försöka hålla isär det, och uppföra oss civiliserat. Och se om vi, istället för att trappa upp konflikten, kan försöka att skala ner den och hitta en hyfsat positiv agenda framåt, säger Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström.