Expressval när Indonesierna ska välja president

1:45 min

Idag är det val i Indonesien. Över 190 miljoner människor har rätt att rösta på de nästan en kvarts miljon kandidaterna till olika lokala och nationella parlament, samtidigt som man ska välja president. Det här är ett val som redan drabbats av problem och misstankar om fusk.

Det är ett rekordsnabbt val som Indonesien genomför efter en lång valrörelse där det mesta har handlat om vem som ska väljas till landets president.

Den sittande presidenten Joko Widodo eller utmanaren, den tidigare generalen Prabowo Subianto. Vallokalerna öppnade klockan sju på morgonen lokaltid och stänger redan klockan 13, vilket gör det till ett snabbt val, och man räknar med att ha ett preliminärt resultat redan vid 15-tiden. Men det är ett val som har kantats av misstankar om fusk från båda sidor.

– Vi har beslutat att röstningen måste göras om i Kuala Lumpur.

Det säger Rahmat Badja från den Indonesiska valkommissionen efter att man upptäckt att valsedlar med förhandsröster på den sittande presidenten Widodo har hittat i en lagerlokal utanför Malaysias huvudstad Kuala Lumpur.

Det är inte bara i Malaysia som förhandsröstningen har drabbats av misstankar om fusk, utan detsamma har hänt i Australien.

De flesta opinionsmätningar innan valet visar på att president Widodo kommer att vinna en knapp seger, men hans motståndare Subiantos läger har sagt att man inte kommer att godta det resultatet, utan att begära omräkning av rösterna om det visar sig att Widodo vinner.

Det höga tonläget mellan supportrarna till de båda kandidaterna har gjort att säkerheten runt om i Indonesien är på högsta nivå dagarna kring valet.

Nästan 350 000 poliser och soldater kommer att ansluta sig till 1,6 miljoner paramilitära tjänstemän som är stationerade på över 17 000 öar för att se till att valet går lugnt till.

Även om de första preliminära siffrorna kommer redan i dag så får vi vänta till mitten av maj tills det slutliga valresultatet presenteras.