Egypten

Presidenten stärker sin makt

2:20 min

I Egypten har parlamentet med överväldigande majoritet godkänt ändringar i konstitutionen som gör att president Abdel Fatah al Sisi kan sitta kvar vid makten till år 2030.

Nu väntar en folkomröstning om ändringarna, som ses av kritiker som ytterligare ett bevis för att Egypten återgått till ett slags medeltida diktatur åtta år efter den arabiska våren.

Först i dag vid lunchtid får vi veta när det blir folkomröstning om grundlagsändringarna. Men redan för två veckor sedan tapetserades Kairos gator inklusive Tahrirtorget, med affischer som uppmanar folket att göra det rätta och delta i folkomröstningen. Det står inte uttryckligen att man bör rösta ja.

Ändringarna i grundlagen kommer dels att ge militären större inflytande över politiken, dels ge presidenten ökad makt över rättsväsendet.

Men de är också skräddarsydda för att göra det möjligt för president Sisi att sitta kvar vid makten till år 2030.

Presidentens nuvarande mandatperiod som är på fyra år, förlängs till sex år, därefter får han möjlighet att ställa upp för omval i ytterligare en sexårsperiod.

President Sisis supporters anser att ändringarna är nödvändiga för landets stabilitet och för att ge presidenten möjlighet att genomföra sina reformer.

Human Ringts Watch sa att ändringarna institutionaliserar det auktoritära styret och den kände skådespelaren Khaled Abol Naga jämförde Egypten med en medeltida diktatur.

Egypten har fått skarp kritik för bristande respekt för mänskliga rättigheter där västerliberala aktivister och bloggare fått långa fängelsestraff, där unga människor kan gripas för saker de skrivit på facebook och twitter, där man använder militärtribunaler mot civila, tortyr mot fångar och censur av olämpliga nyhetssajter på internet.

Inför folkomröstningen om konstitutionen har online-kampanjer som samlar namnunderskrifter mot konstitutionsändringarna blockerats i Egypten.