Billdalsfallet

Åtal för snart 25 år gammal barnvåldtäkt

2:13 min

I dag väntas åtalet komma i en nästan 25 år gammal barnvåldtäkt utanför Göteborg. Fallet blir det första som går till rättslig prövning efter att polisen vid årsskiftet fick möjlighet att göra en så kallad familjesökning i sina DNA-register.

– Det är ett bra verktyg och speciellt i vårt ärende gjorde det ju allt, så det är jättebra, säger Anders Eriksson, kriminalkommissarie och chef för polisens grupp för så kallade "kalla fall".

Det var en höstdag 1995 som en då åttaårig flicka i Billdal blev överfallen, misshandlad och våldtagen på väg hem från skolan.

Under åren har hundratals män topsats i jakten på gärningsmannen, utan resultat, och när utredningsuppslagen tog slut hamnade ärendet hos 

Den fjärde januari skickades en begäran in att söka efter släktingar i DNA- registret, enligt de nya regler som trädde i kraft vid årsskiftet. Den 15:e januari kom svaren.

– Vi var försiktigt optimistiska. Med tanke på att det här är helt nytt så visste varken vi eller NFC (Nationellt forensiskt centrum) hur vi kunde värdera den här träffen, säger kriminalkommissarie Anders Eriksson. 

I dag väntas åtalet komma i en nästan 25 år gammal barnvåldtäkt utanför Göteborg, efter det åklagaren kallar en perfekt DNA-träff.        Den misstänkte gärningsmannen kunde gripas, och i dag väntas alltså ett åtal för grov våldtäkt.

Sedan årsskiftet har NFC gjort 15 liknande sökningar i äldre, olösta fall. Ett dubbelmord i Linköping 2004 är ett annat uppmärksammat fall men där har ännu ingen misstänkt gripits.

Parallellt jobbar NFC också med ett pilotprojekt där man i skarpt läge prövar att söka misstänkta gärningsmän i privata databaser för släktforskning.

Och arbetet väcker förhoppningar. 
  
– Det verkar i alla fall vara ett väldigt starkt verktyg, så det är klart - står vi med viktiga spår och inte hittar gärningsmannen så är det av intresse, säger Ricky Ansell, verksamhetsexpert på NFC.