Barnsjukvård

Insulin i maten testas för att stoppa barndiabetes

2:18 min

I Skåne görs försök med att ge barn med förhöjd risk för typ 1-diabetes insulin tillsammans med mat och dryck.

Förhoppningen är att det ska förhindra att barnen senare insjuknar i den kroniska sjukdomen, som till skillnad från diabetes typ 2 ofta drabbar barn. 

– Hälften av barnen får det orala insulinet och hälften får verkningslösa kapslar som kallas placebo, säger Helena Elding Larsson, barnläkare på Skånes universitetssjukhus, som leder den så kallade Point-studien i Skåne.

Och vad hoppas ni att det här ska visa?
 
– Vi hoppas att vi ska kunna förhindra att de utvecklar antikroppar mot insulin, och så småningom diabetes.

Runt 900 barn under 18 år insjuknar varje år i Sverige i diabetes typ 1. Sjukdomen innebär att det egna immunförsvaret angriper kroppens insulinproducerande celler.

De barn som ingår i studien har hittats genom att blodprov tas i navelsträngen på nyfödda på förlossningarna i Skåne sedan i somras.

Av de runt 2 000 barn som hittills screenats, har ett trettiotal visat sig bära på gener som innebär en förhöjd risk. Familjerna har tackat ja till att vara med i studien och att därmed ge barnet insulin i munnen.
 
– När vi fick veta att hon hade det här, kände jag att jag annars kommer att gå och söka symptom i flera år, och alltid oroa mig i onödan.

– Utvecklar hon diabetes, så får vi veta det i tid, och utvecklar hon det inte så kan vi kanske vara till hjälp för andra barn, säger Linda Beckman, mamma till snart åtta månader gamla Dikte Dovermyr som är med i studien.

Samma studie görs på sex andra platser i Tyskland, Polen, Storbritannien och Belgien, och målet är att hitta totalt över tusen barn med förhöjd risk.

Barnen ska äta insulin eller placebo varje dag upp till tre års ålder, och följs upp genom regelbundna kontroller med bland annat blodprover tills de fyller sju.

Runt 2025 hoppas barnläkaren Helena Elding Larsson att de första resultaten ska vara klara.
 
– Diabetes är en jobbig sjukdom att leva med. Livslångt behöver man behandla sig med insulin, och därför vore det en stor vinst att kunna förhindra sjukdomen, säger Helena Elding Larsson.

Petra Haupt
petra.haupt@sverigesradio.se
E
kot