Oväntat starkt från Ericsson – aktien stiger

2:39 min

Telekomföretaget Ericsson överträffade förväntningarna i och med dagens kvartalsrapport och bolagets aktie stiger på börsen. Vid lunchtid hade den gått upp med omkring 3 procent på Stockholmsbörsen.

Ericssons vd Börje Ekholm säger att det är en vändning som har skett i företaget nu. 

– Vi ser ett företag som är bra positionerat i marknaden med stark efterfrågan på våra produkter.

 Du pratar om en vändning, kan du sätta lite fler ord på det? 

– Vi har ju vänt utvecklingen i företaget nu. Vi kan titta framåt och satsa på ytterligare investeringar i tillväxt. Vi kommer naturligtvis vara disciplinerade och försiktiga men vi ser möjligheterna nu att förstärka vår konkurrensposition. Vi är i dag i ett mycket bättre skick än vad vi för ett år sedan och ett par år sedan, säger Börje Ekholm. 

Ericsson sålde nätverksutrustning och annat för nära 49 miljarder kronor under januari, februari och mars. Det är en tillväxt på 7 procent jämfört med samma period förra året och det tredje kvartalet i rad som Ericsson växer. 

Vinsten före skatt redovisas till 4,3 miljarder att jämföra med en förlust på drygt 850 miljoner för ett år sedan. Både vinsten och försäljningen överträffade förväntningarna hos dem som följer bolaget och Ericssons aktie stiger på börsen. 

– Man måste komma ihåg vi i dag faktiskt är ledare på 5G. Vi lanserar först i Nordamerika, vi lanserar i Sydkorea och vi är i Schweiz.  Där operatörerna är först där är också Ericsson. 

Det är framför allt försäljningen av modernare nätverk i USA som driver den positiva utvecklingen för Ericsson. Hur det påverkar att den kinesiska konkurrenten Huawei är utestängd från den amerikanska marknaden vill inte vd Börje Ekholm prata om. 

– Det enda jag vet är att de inte är där men vi jobbar med att utveckla de ledande operatörernas nät och det kommer vi fortsätta att göra. 

Orosmoln på den annars ljusa Ericssonhimlen är en nyligen startad utredning i Kina om patent- och licensavtal. 

– Det stämmer att kinesiska myndigheter utreder oss, man tittar på vår patent- och licensieringsverksamhet och egentligen är det väldigt svårt att i dag kommentera, med det är en pågående undersökning. 

Den gamla utredningen i USA om korruption har nu gått in i en ny fas där Ericsson förhandlar med myndigheterna, och klart är att det kommer att kosta företaget stora pengar. 

– Det nya som händer nu är att nu har vi påbörjat förlikningsdiskussioner. Vi kan inte bedöma omfattningen i dag men det vi kan säga är att vi kommer inte komma ur det utan konsekvenser och utan påföljder, säger Ericssons vd Börje Ekholm.