Nevs bygger bilar - nya jobb i Trollhättan

2:14 min

Elbilstillverkaren Nevs ska börja bygga bilar åt det tyska bilföretaget Sono Motors och det skapar flera hundra nya jobb.

Produktionen ska starta hösten 2020 och totalt ska 260 000 bilar byggas under åtta år, enligt planen.

– Det kommer krävas ny personal. Det blir några hundra nya jobb i Trollhättan. Det betyder framför allt att fabriken åter tas i bruk, säger Nevs informationschef Fredrik Fryklund till Ekot.

Bilfabriken i Trollhättan har stått stilla i flera år nu.

Sono Motors är ett tyskt företag baserat i München, som har utvecklat en eldriven bil.

Företaget startade 2016 och bilen har solceller integrerade i karossen. Bilen kan laddas via solenergi, från konventionella eluttag eller andra elbilar.

Enligt Sono Motors har företaget runt 9 800 förbeställningar på bilen Sion.

Produktionen kommer påverka både Nevs och Trollhättan positivt, enligt biltillverkaren.

– Det kommer ha stor påverkan på orten Trollhättan. För Nevs betyder det framför allt en framtidstro. Vi kommer behöva nyrekrytera personal under nästa år. Kontraktet sträcker sig under åtta, vilket gör att det finns en tillförsikt framåt i tiden, säger Freddy Ploj som är produktionschef på Nevs till Ekot.

Nevs köpte Saab Automobiles konkursbo 2012 och sedan dess har det gått upp och ner för företaget, som under perioder har haft stora ekonomiska problem.

Företaget stoppade produktionen av konventionella bilar i Trollhättan 2014 och sedan dess har inga bilar byggts i fabriken.

Trots alla problem genom åren och tidigare brutna löften tror produktionschefen Freddy Ploj att det ska bli biltillverkning nu.

– Min tilltro är väldigt hög på att det här kommer gå i lås. Sonos planer tror vi på och planerar för.

Sono Motors är ett relativt nystartat företag. Gör det att det finns en större risk i den här affären?

– Jag har väldigt svårt att bedöma vilken risk det finns. Men det finns en stor tilltro till att det blir bra, säger han.

Nevs planerar också att starta produktion av sina elbilar i Trollhättan, men det kan ske först runt 2021. Inget exakt datum är bestämt än.