Därför blir engagemanget för Notre-Dame så stort

2:11 min

Vad är det om gör att så många engagerat sig i just den här händelsen? Katastrofer och förfärligheter sker jorden över – hela tiden.

Att den 850 år gamla katedralen Notre Dame i Paris brann under måndagskvällen är något som engagerat stora delar av världen.

Psykologen Mattias Lundberg hjälper oss att reda ut varför branden i Notre-Dame engagerar så mycket.

– Just Notre-Dame och många andra byggnader är något som funnits med oss väldigt länge. Vi har vuxit upp med dem, både i böcker och filmer, och många har varit där. Därför får det en viss betydelse för oss, säger Mattias Lundberg.

Även hur vi på olika sätt använder medier spelar in i hur bilden av branden skapas.

– Bevakningen av en sån här händelse påverkar hur vi berörs. Här har vi folk som i realtid finns på plats, filmar och lägger ut livesändningar på sociala medier. Plus att traditionella medier ganska snabbt är där ute och livesänder.

Han menar att det skapar en känsla av närvaro jämfört med andra nyheter. De flesta reportage som kommer till oss visar något som redan har hänt. 

– Känner vi att vi att vi finns där så känns det närmare för oss och då kan man tänka att reaktionerna också blir större, säger Mattias Lundberg.

Avslutningsvis tar han upp att när något som tillsynes alltid funnits försvinner så blir det lätt att ställa sig frågor om tillvarons förgänglighet.

– Det får nog många att tänka i termer av existentialism. Vad är meningen med saker och ting? Hur snabbt kan saker och ting som jag har mig kärt försvinna, säger Mattias Lundberg.