HD friar kvinnan för falskt alibi

2:17 min

I en vägledande dom friar Högsta Domstolen idag en kvinna i 20-årsåldern från åtalet om skyddande av brottsling i samband med dödsskjutningarna vid Vårväderstorget i Göteborg.
Åklagaren ville ha kvinnan dömd för att ha ljugit för polisen för att få en kompis frikänd som dömts till livstids fängelse för morden.

– Det är ett väldigt klart och tydligt besked från Högsta Domstolen att det vi tycker är ett straffvärt agerande inte är brottsligt på något sätt. Det är alltså inte straffbart att gå till polisen och lämna falskt alibi som den här kvinnan gjort, säger My Hedström, byråchef Åklagarmyndighetens rättsavdelning.

Det var först efter att hovrätten fastställt domen på livstidsfängelse för dubbelmordet och skjutningen på Vårväderstorget i Göteborg 2015 som kvinnan kom till polisen och gav sin kompis alibi för mordtillfället men ganska snart kunde utredarna slå fast att kvinnan ljög.

Företrädare för rättsväsendet menar att lögner i polisförhör är ett växande problem som slukar stora resurser. Men det är alltså inte straffbart på samma sätt som om du ljuger i en rätten.

– Med den lagstiftningen vi har idag så finns det alltså inget som polis och åklagare kan göra i en sådan här situation, för att ingripa mot ett sådant här beteende och det får väl lagstiftaren titta på nu om vi ska ha det på det sättet, säger My Hedström, byråchef Åklagarmyndighetens rättsavdelning.