Ericas spaning: Kärringen lever och har roligare än någonsin

3:03 min

Till påsk möts vi av en glad kärring. Det trendspanar Erica Dahlgren.

– Just nu tror jag begreppet kärring står vid ett vägskäl, hon kan vara på väg att laddas om med andra värderingar, säger Erica Dahlgren, spanare i P4 Västerbotten.

Påskkärringen har gått från att vara ful och läskig till glad och skojig 2019. Det finns gott om kärringdekorationer i handeln i år. Lika färgglada, vårtiga, toviga som förr, men numer är den sura munnen utbytt mot ett retsamt leende.

– När jag var barn var påskkärringar läskiga träfigurer man hängde upp med spik ovanför dörren, ofta med arga ögon och sur mun, säger Erica och fortsätter:

Kärringar i dag är roliga och högst oberäkneliga – en kvinnofigur som gör som hon vill, skiter i hur andra tycker att hon ser ut. Hon är fri.

– Kärringar i dag är roliga och högst oberäkneliga. Det man tidigare såg som ful kärring är i dag mer en kvinnofigur som gör som hon vill, skiter i hur andra tycker att hon ser ut. Hon är fri till påsken 2019, säger hon.

Erica Dahlgren är frilansande journalist och trendspanare i P4 Västerbotten. Hon tar tempen på det som är nytt och hett i vårt län och i vår omvärld.