Exilvenezuelaner ny politisk kraft i USA

7:46 min
  • Ingen republikansk president har vunnit ett amerikanskt presidentval utan att också vinna i Florida.
  • Samtidigt är det en delstat där det alltid väger mycket jämt mellan partierna.
  • Inför presidentvalet nästa år satsar republikanerna stort med en ny väljargrupp grupp i fokus. Hör reportage av Ekots korrespondent Kajsa Boglind.

Donald Trump talade i Miami tidigare i år om en ny gryning i Latinamerika. Det var Venezuela han syftar på och de flesta i den jublande publiken var exilvenezuelaner, en växande invandrargrupp i södra Florida. USA hade som första land precis erkänt oppositionsledaren Juan Guaido som landets rättmätige ledare, ett ställningstagande som verkligen uppskattades i Miami dit många flytt socialistdiktaturen och kaoset i hemlandet.

I miamistadsdelen Doral, eller Doralzuela som den ibland kallas, finns den största koncentrationen av invånare med rötter i Venezuela i hela USA. En månad efter Trumps besök hålls ett möte på en av kvarterets kubanska restauranger organiserat av den republikanska klubben för exilvenezuelaner.

– Jag är tacksam för allt det republikanska partiet och president Trump gör för att Venezuela ska bli fritt, säger Andreina Kissane, iklädd röd trumpkeps.

Andreina är reporter på en republikansk tv-kanal för exilvenezuelaner. Hon vill förändra sina landsmäns syn på de amerikanska partierna som hon menar idag bygger på en missuppfattning.

– Många venezuelaner har tidigare sökt sig till det demokratiska partiet för att man tycker att namnet låter bra, jag var själv demokrat innan av den anledningen. Men nu har det börjat gå upp för mina landsmän att det är det republikanska partiet som är det riktigt demokratiska, säger Andreina Kissane som nu ser det som sin uppgift att föra ut det budskapet.

I en annan del av Miami, Weston, som ibland kallas Westonzuela eftersom här också finns en hög koncentration av exilvenezuelaner bor Evelyn Perez Verdia. Hon är demokrat och politisk strateg som med växande oro ser på motståndarsidans försök att attrahera hennes landsmän.

– Nu finns omkring 190 000 venezuelaner i Florida. Alla är inte röstberättigade men de är en alltmer tongivande grupp och marginalerna mellan partierna i Florida är så små att en republikansk strömning bland exilvenezuelanerna mycket väl kan spela roll, säger Evelyn Perez Verdia. Hon påminner om att Trump vann här med ungefär 113 000 rösters marginal 2016.

2012 vann Obama med ännu mindre marginal och år 2000 var det bara 537 floridaröster som skilde när George Bush vann presidentvalet över Al Gore. I mellanårsvalet i höstas gick demokraterna framåt på flera håll i Miami och det är därför som republikanerna nu är på offensiven just här, säger Evelyn Perez Verdia:

– För att vinna 2020 behöver republikanerna utöka sin bas och just nu satsar de på personer med rötter från Nicaragua, Kuba och Venezuela. Det är en tacksam målgrupp eftersom de har samma fiende som det republikanska partiet - socialismen, säger Evelyn. Hon märker hur republikanska politiker här som till exempel senatorn Marco Rubio allt oftare kallar demokraterna socialister.

Tillbaka på mötet för republikanska exilvenezuelaner ger föreningens kassör, Pablo Perez Barreiro, Evelyn delvis rätt:

– Alla demokrater är inte vänstermänniskor men alla vänstermänniskor är demokrater. Titta bara på Bernie Sanders och den där Alexandria Ocasio Cortez, deras idéer är farliga för det här landet, menar Pablo Perez Barreiro.

Han menar att latinoväljarna här i Florida skiljer sig från dem i resten av USA där många ogillar det republikanska partiet på grund av dess restriktiva invandringspolitik.

– Gränspolitiken är inte så viktig för latinamerikaner här, säger Pablo Perez Barreiro som menar att de flesta av Floridas latinos kommit hit lagligt och från länder som man flytt för att de är socialistiska diktaturer.

Sedan tidigare är exilkubanerna en stark kraft i Floridapolitiken just av det skälet. Armando Ibarra på republikanska ungdomsförbundet som själv har rötter på Kuba tror att venezuelanerna har samma potential:

– De kommer delta allt mer aktivt i politiken och se bara vilket inflytande de redan har över USAs utrikespolitik. Det visar vilken kraft venezuelanerna är att räkna med i Floridapolitiken framöver, säger Armando Ibarra.