Rádio Sápmi

Sámi Grand Prix firar 30 år

Påsken är i fullt antågande och det betyder också att den samiska motsvarigheten till melodifestivalen - Sámi Grand Prix, snart genomförs. För att uppmärksamma det handlade onsdagens Rádio Sápmi om just Sámi Grand Prix.

Ljudklipp från tematimmen hittar du längst ner i artikeln

Musiktävlingen som alltid går av stapeln under påskafton i Kautokeino, i Nordnorge firar 30 år. Under en hel timme hade Rádio Sápmi temat Sámi Grand Prix, där man bland annat fick höra om varför man i år valt att låta publiken förhandslyssna på bidragen, som tidigare år varit hemliga fram tills tävlingsdagen. Men också fjolårsvinnarna i både jojk- och sångdelen.

Vi fick även höra Jörgen Stenberg som var en av de första från svensk sida Sápmi som var med i Sámi Grand Prix och som också har vunnit tävlingen. 

Du hittar hela Rádio Sápmi-sändningen på SR Play.

Här kan du lyssna på låtarna som tävlar i SGP's sångdel.

Här kan du lyssna på jojkarna som tävlar i SGP's jojkdel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio