Rádio Sápmi

Hon kämpar för funktionsvarierades rättigheter

12 min

Med konst, skrivande och föreläsningar kämpar Frida Ingha för allas rätt att bestämma vad ett bra liv är.

Frida Ingha ser sig själv som en kulturell allt-i-allo. Hon är bland annat journalist, bloggare och med föreläsningar arbetar hon med frågor för att stärka människor med funktionsvariationers rättigheter i samhället. 

Jag möter Frida Ingha i hennes hem i Örebro där hon bor tillsammans med sin dotter. Vi sitter i köket och jag får ta del av hennes senaste resa norrut till Sápmi, en resa med inslag av både arbete och kultur. Ett steg närmare den samiska kultur Fridas rötter härstammar ifrån.

– Jag vill komma tillbaka till Norrland och göra en djupare resa för att se mer. Det handlar inte bara om samer utan jag är intresserad av människor överlag och hur vi påverkas av kultur, omgivning och samhället, säger Frida Ingha. 

Vi pratar om konst, kultur, mänskliga rättigheter och om de frågor som Ingha föreläser om; som att bli förälder eller skapa relationer när man lever med personlig assistans, eller rätten till sexualitet och sexuell identitet när man lever med en funktionsvariation.

Men också om sättet som hon får arbetsleda och utbilda sina assistenter då Frida Ingha lever med sjukdomen PHARC, en ovanlig sjukdom som få människor i världen lever med. Sjukdomen, som formar hennes liv dagligen, ger nedsatt syn och hörsel samtidigt som vissa neurologiska funktioner i kroppen progressivt försämras.

– Dels kan det vara att jag pratar om hur det är att leva med personlig assistans, hur jag arbetsleder mina assistenter och utbildar dem då det är extremt ovanligt att ha den här kombinationen med nedsatt syn, hörsel och rörelsehinder så jag har fått ta fram olika arbetssätt på egen hand - det har jag fått föreläsa om på både tolkutbildningar och för personliga assistenter, säger Frida Ingha.

Förutom att föreläsa och skriva är Frida Ingha även aktiv i konstnärskollektivet Konst i Blindo. Tillsammans med tre andra tjejer som också lever med syn och hörselskador samt olika funktionsvariationer så pågår arbetet med att skapa en konstutställning under årets mörkaste månad november för att belysa livsomställningar och svårigheter att ha grava synnedsättningar som förändras. 

Är konsten som uttrycksform betydelsefullt för dig?  

– Ja, både ett sätt att nå ut men också själv för att bearbeta. Nu när jag ska hålla på att arbeta med konstverk inför utställningen så ser jag det som en möjlighet att under en period lägga undan det här med att aktivt skriva och föreläsa för att gå in i mig själv och bearbeta saker som jag gått igenom när jag förlorat synen och så där som jag bara tryckt åt sidan säger Ingha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio