Hultsfred

Hultsfreds ilska mot Täby: Har lurat hit flyktingfamilj

1:40 min

Hultsfred riktar skarp kritik mot Stockholmskommunen Täby. I ett öppet brev hävdar man att en familj med kvotflyktingar ska ha vilseletts till att lämna Täby för Hultsfred.

I brevet, som bland annat är påskrivet av socialchefen Ann-Gret Sillén och kommunalrådet Lars Rosander (C), hävdar man att Täby har vilselett en nyanländ familj med två vuxna och fem barn att tro att de måste flytta.

En boendekonsulent ska ha ordnat en lägenhet i Hultsfred, det utan att integrationsenheten i Hultsfred ska ha informerats. I stället fick kommunen vetskap om familjens existens genom ett gemensamt projekt med Arbetsförmedlingen.

– Det är inte snyggt alls. Man har mer eller mindre med falska premisser fått en familj att flytta till Hultsfred, som har betydligt större förutsättningar för en bra framtid i Täby, säger Lars Rosander till P4 Kalmar.

Eftersom familjen aldrig ska ha informerats om möjligheten till bidrag eller lån, och på grund av att den rent juridiskt har lämnat Täby frivilligt, har familjen ingen rätt till ekonomisk hjälp.

I brevet skriver dock Hultsfred att man troligtvis kommer bevilja bistånd då man anser att familjen blivit förd bakom ljuset.

P4 Kalmar söker företrädare från Täby kommun.