Desinformationen gör ukrainska valet obegripligt

2:14 min

En komiker utan politisk erfarenhet ser ut att vinna det ukrainska presidentvalet på söndag. Inte alla internationella medier har varit bra på att förklara varför.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Komikern Volodymyr Zelenskyj har rusat i opinionsmätningarna och bara ett under kan rädda den sittande presidenten Petro Porosjenko i valet. Det ser alltså ut som om ukrainarna håller på att välja en rysktalande presidentkandidat från en judisk familj. Den här utvecklingen blir helt obegriplig för den som följt två återkommande berättelser i svenska medier de senaste åren i rapporteringen om Ukraina. Den ena berättelsen handlar om den högerextrema förskjutningen i ukrainsk politik efter Majdanprotesterna 2014. Den andra handlar om hur förtryckt och hotad landets rysktalande befolkning är.

Zelenskyj kommer från industristaden Kryvyj Rih i östra Ukraina där ryskan dominerar. Hans omåttligt populära humorgrupp Kvartal 95 gör alla sina shower på ryska. I tv-serien "Folktes tjänare", där Zelenskyj spelar president, är 90 procent av dialogen på ryska. Serien har som mest haft tittarsiffror på 20 miljoner i ett land med dryga 40 miljoner invånare.

Jag tänker så här: den som påstår att språkfrågan är en av huvudorsakerna till kriget i östra Ukraina också behöver kunna förklara varför 20 miljoner ukrainare gärna tittar på en tv-serie på ryska och varför människor över hela landet entusiatiskt stödjer Zelenskyj i valet. Och den som gått på myten om det högerextrema ukrainsknationalistiska maktövertagandet för fem år sedan måste kunna resonera om hur det är möjligt att en så stor opinion stödjer en judiskättad rysktalande politiker som dessutom backas av en judisk oligark, Ihor Kolomojskyj, just nu bosatt i Israel.

Kanske är Volodymyr Zelenskyj en usel politiker. Kanske skulle han bli en katastrof som president. Men så länge vi låter desinformationen om Ukraina få så stort utrymme kommer vi inte att på allvar förstå vad som faktiskt händer i landet.