bussolyckan i Sveg

Chauffören frias efter bussolyckan

0:20 min

Tingsrätten har ogillat samtliga åtal mot föraren av olycksbussen. Enligt domstolen är det inte bevisat att föraren borde ha förstått att han var för sömnig för att köra trafiksäkert.

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande:

"Tingsrätten har ogillat åtalen därför att det inte är visat att föraren har insett eller borde ha insett att han var så trött eller sömnig att det fanns en risk för att han inte skulle kunna framföra bussen på ett trafiksäkert sätt. Busschauffören kan därför inte anses ha agerat straffbart oaktsamt".

Linn Scholande är målsägandebiträde för några av de drabbade. Hon säger att hon inte hunnit diskutera med de hon biträder om domen ska överklagas.

– Jag har precis tagit del av domslutet, jag har inte hunnit analysera det. Min spontana reaktion är att jag är besviken över domslutet, säger Linn Scholande.

Ulrik Smedberg är den friade chaufförens försvarsadvokat.

– Jag tyckte att åtalet skulle ogillas och det har ogillats, det finns inget i utredningen som visar att min huvudman har varit oaktsam eller vårdslös. Det finns inga vinnare i det här målet men min huvudman är lättad, säger Ulrik Smedberg.

Chefsåklagare Stefan Ekeroth vid åklagarkammaren i Östersund har i ett pressmeddelande kommenterat domen: 

"Jag kan konstatera att tingsrätten ogillat åtalet i dess helhet och frikänt den tilltalade. Det är fråga om en omfattande dom och ett mycket omfattande utredningsmaterial. Vi kommer nu att gå igenom domen noggrant och ta ställning till om vi ska överklaga till hovrätten eller inte".

Sven-Erik Alhem är tidigare överåklagare och rättsexpert som tagit del av stämningsansökan och bevisuppgifter. Han menar att domen var väntad.

– Det är ett svårbedömt bevismål. Det är så att åklagaren har väldigt tung bevisbörda som ska eliminera andra tänkbara möjligheter som kan ha bidragit till olyckan. Det är en extremt svår uppgift för åklagaren att bevisa att något annat inte har påverkat, säger Sven-Erik Alhem. 

Den 2 april 2017 körde en dubbeldäckad buss av vägen och välte på E45 mellan Sveg och Fågelsjö. Ombord på bussen fanns 59 personer, 52 elever i åttonde klass, sex vuxna samt chauffören.

Tre ungdomar dog och över 20 fick så svåra skador att de behövde sjukhusvård. Fyra av de som skadades i olyckan fördes till Hudiksvalls sjukhus. Samtliga elever på bussen kom från Ängsskolan i Skene och var på väg mot en skidresa i Klövsjö. 

Bussföraren stod åtalad för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.