Skogen

Granbarkborren skadade mer skog än bränderna

2:02 min

Granbarkborren orsakade betydligt större skador på skogen än skogsbränderna under förra året. Det visar nya siffror från Skogsstyrelsen.

– Bränderna var ju mycket uppmärksammade, men de största skadorna är skador av granbarkborre, som vi bedömer till tre, fyra miljoner kubikmeter totalt, säger Hans Källsmyr, nationell skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Uppåt fyra miljoner kubikmeter skog blev alltså angripen av granbarkborre under förra året, och det är nästan dubbelt så mycket som det som gick åt i skogsbränderna, 2,1 miljoner kubik.

Skalbaggarna och deras larver äter sig in i granarna och gör att de torkar ut.

De är extra framgångsrika när det är torrt väder, eftersom granarnas motståndskraft blir sämre i hettan.

I Götaland angreps virke till ett värde av en miljard kronor förra året, men hur mycket det handlar om för hela landet har Skogsstyrelsen inte räknat på.

En del av det håliga virket kan säljas som timmer, men det som är illa skadat blir brännved som ger sämre betalt.

Nu när vårvärmen kommer i södra Sverige är det inte långt kvar tills granbarkborrarna vaknar till liv igen.

– De börjar svärma när det blir mer än 18 grader några dagar i följd. Fortsätter värmen här nu närmsta veckorna kan svärmningen komma igång, säger Källmyr.

Och då ska man leta efter?

– Leta efter angrepp, efter ingångshål i barken på granarna. Det kommer också ner brunt gnagmjöl som lägger sig runt rothalsen på granarna.

Angripna granar behöver avverkas inom några veckor och forslas ut ur skogen, om man ska förhindra att skalbaggarnas larver koloniserar nya träd.

– Så den bör vara avverkad och utforslad innan semestrarna, innan första juli, säger Hans Källsmyr på Skogsstyrelsen.

Hur illa kan det bli den här sommaren?

- Ja, om sommaren blir en normal svensk sommar, lite regnig och kall, bedömer vi att skadorna blir ungefär lika stora som 2018. Men blir det en varm och torr sommar kan skadorna mångdubblas mot förra året.