Påsk

37 miljoner ägg, massor av godis och så grillat!

1:32 min

Under påskveckan handlar vi för en miljard mer än en vanlig vecka. Det är bara julen som är större för handeln än påsken.

Förra påsken såldes ungefär 37 miljoner ägg, och det är faktiskt en liten minskning från året innan, berättar Johan Davidsson som är chefsekonom på Svensk handel.
Ägg, sill och lax är populärast på påskbordet, ja, och så godis.
– Förra påsken ökade försäljningen av godis med 73 procent jämfört med en vanlig vecka säger Johan som själv bara vill ha choklad i sitt påskägg.

Påskhandeln är koncentrerad till några få dagar.

Under påskveckan väntas försäljningen inom dagligvaruhandeln uppgå till 7,7 miljarder. Det är cirka en miljard mer än en genomsnittlig vecka och gör påsken till den näst viktigaste helgen för handeln, bara under julen köper vi mer. Skärtorsdagen är den dag vi handlar mest mat.

Mattias Bast på Hemköp i Härnösand säger att det är just påskgodis, lax, sill, ägg, tunnbröd och olika delikatesser som säljer mest.
– Påskhandeln är koncentrerad till några få dagar, sen är man hemma och njuter av maten.

Ungefär samma varor, mest läsk och godis, säljer Lena på Coop i Storlien men där är kunderna från Norge. I Gällivare har Nina på Ica inte ens tid att prata för hon har fullt upp med kunderna. 

Ju längre norrut desto mer grillat i påsk!

Johan Davidsson på Svensk handel vet inte hur stora de regionala skillnaderna är men han har också hört att lamm är viktigt på påskborden i Stockholm medan skåningarna vill ha snaps. Men vad vill norrlänningarna helst ha?

– Grillat! säger Camilla Holmström hos Handlarn i Bastuträsk. Ju längre norrut desto mer grillat säger hon, särskilt om påsken blir så solig som den verkar bli i år! Då vill man äta ute och inte sitta inne vid ett påskbord som ser ut precis som ett julbord!