Paris.

Faran för Notre-Dame är inte över

1:42 min

Katedralen Notre-Dame i Paris undersöks fortfarande av brandkåren efter branden. Syftet är att hitta svaga punkter för att se om det finns en rasrisk.

Eftersom taket som ska stötta väggarna nu är borta så måste man undvika belastning på framför allt den norra sidoväggen. Därför flyttar man tunga statyer, men det kan även bli fråga om att montera ner en vägg. Det sa brandkårens talesperson Gabriel Plus vid en presskonferens under onsdagen.

I går sa president Macron att han vill att katedralen ska vara renoverad inom fem år och nu är det klart att Notre-Dame åtminstone kommer att hållas stängd under de kommande fem åren.

Även ett särskilt möte om renoveringen av Notre-Dame kommer hållas under onsdagseftermiddagen, med bland andra ministrar, Paris borgmästare, chefen för Unesco, ärkebiskopen och representanter från Notre Dame.

Om katedralen alls ska få en ny tornspira på taket – och hur den i så fall ska se ut, kommer att avgöras vid en internationell arkitekttävling.

Originalet som rasade in i byggnaden vid branden i måndags, var ett tillägg från renoveringen på 1850-talet av arkitekten Viollet-Le Duc. I går hittades bronstuppen som satt högst upp på tornspiran, den är skadad, men möjlig att restaurera.