Ryhov

Ännu ingen avlastning för akuten trots flytt av jourcentralen

1:33 min

De senaste åren har akutmottagningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping fått ta emot patienter som egentligen inte är akut sjuka. Och ännu har regionens åtgärder inte givit resultat.

Genom att flytta jourcentralen från centrala Jönköping till länssjukhuset Ryhov och samtidigt byta namn till Närakuten hoppades Region Jönköpings län att akutmottagningen skulle avlastas.

Tanken var att patienter som sökt sig till länssjukhusets akutmottagning för ickeakuta besvär, smidigt skulle kunna slussas till närakuten bara några hundra meter därifrån.

Men trots att det nu gått snart ett halvår så märks ingen effekt av omorganisationen. Det kommer fortfarande lika många patienter till akuten för åkommor som de borde söka för på vårdcentraler dagtid och närakuter.

Johan Björk, som är verksamhetschef på akutmottagningen, bekräftar för P4 Jönköping att personalen där inte har märkt någon skillnad.

Den fysiska flytten från centrala Jönköping skedde i november 2018. Men först 1 februari 2019 kom verksamheten på den nya närakuten igång på allvar.  

Miriam Carlsson är en av tre samordnare för närakutverksamheten och hon hoppas att omorganisationen ska ge effekt så småningom:

–Det kommer att ta lite tid innan vi hittar samarbetsformerna och det är sådant vi jobbar jättemycket med, för att det ska bli så bra som möjligt för patienterna.