Torsdag 18 april 2019

Musiken läker Evas brutna ben

– Jag varnar alla för rullgrus! Det är lömskt - se upp, säger Eva Cronsioe som nyligen föll och bröt benet illa. Men det positiva med sjukskrivningen är att hon nu har tid att upptäcka ny musik.

Eva Cronsioe bor i Vallentuna och det var i slutet av mars som olyckan var framme. När vinterns alla isfläckar var borta var det istället lösgrus från en gatusoparbil som ställde till det för henne.

– Jag skulle gå nerför en liten slänt som jag har gått nerför hundra gånger förut och vips sa det bara, så for jag i det där rullgruset och fick en riktigt ful fraktur i underbenet. Så det var bara ambulans till sjukhuset och operation, berättar Eva för programledare Lisa Tilling.

Eva är glad över den fina vård hon fick på sjukhuset. Frakturen var ful, men läkaren lyckades pussla ihop henne och hon ska enligt prognosen bli helt återställd.

– Jag har fått en helt underbar timeout som jag kan ägna åt att bara lyssna på musik, läsa och ha det jätteskönt, säger Eva.

Hur går det med tillfrisknandet då?

– Jo, det går framåt. Jag har börjat lära mig att gå med kryckor nu. Det känns jätteläskigt, men det är ganska skönt att kunna ta sig fram lite i alla fall. Jag är sjukskriven fram till slutet av maj, så jag kommer kunna lyssna på mycket musik här. Jag tror att det befrämjar läkningen faktiskt, säger Eva.

Ett av styckena som Eva fått tid att lyssna på är Charles Ives symfoni Holidays. Hon tror aldrig hon skulle ha upptäckt den musiken om det inte vore för att hennes man tipsade henne om Ives.

– Han är så spännande. Han väver liksom mattor av stråkar och gör ett rum. Sen dyker det upp alla möjliga instrument i det där rummet. Det kan komma en blåsorkester marscherande eller en mungiga. Jag tycker man ska spetsa öronen och lyssna för det händer så mycket spännande inuti Ives musik, säger Eva.

I ljudklippet kan du höra San Francisco Symphony Orchestra, under ledning av Michael Tilson Thomas, spela den första satsen, Washington's Birthday, ur Charles Ives symfoni Holidays.