Brott

Körde på två personer vid Pastavagnen – döms till elva års fängelse och utvisning

0:53 min

En man i 25-årsåldern döms till elva års fängelse och utvisning för påkörningen vid Pastavagnen i Kristianstad. Hans yngre bror frias från anstiftan till mord.

  • En 25-årig man döms till fängelse i elva år och två månader för att i slutet av augusti förra året ha kört på två personer i centrala Kristianstad.
  • Mannen döms för bland annat två fall av mordförsök och ska utvisas ur landet och får inte komma tillbaka. Han döms även av Kristianstad tingsrätt att betala skadestånd till de skadade på sammanlagt över 300 000 kronor. 25-åringens 23-årige bror frias från anklagelserna om att ha möjliggjort brottet.
  • Det var i slutet av augusti som en man och en kvinna blev påkörda vid Pastavagnen i Kristianstad. Bakgrunden handlar om ett bråk utanför en nattklubb i Kristianstad mellan den yngre brodern, som idag frikändes från anstiftan till mord, och mannen som blev påkörd vid tillfället. Den yngre mannen ringde sin bror i samband med bråket. Den äldre brodern har enligt domen då kört mot platsen och kört på mannen som bråkade med 23-åringen, och en kvinna som också befann sig vid Pastavagnen. Kvinnan flög upp i luften under påkörningen. 
  • Tingsrätten anser det bevisat att det var 25-åringen som körde bilen och att han hade för avsikt att döda personerna han körde på. Samtidigt bedömer tingsrätten att den yngre brodern ska frias från anstiftan till mord eftersom "bara det faktum att mannen ringt efter sin bror (och vissa andra personer) i samband med att det uppstod bråk innebär inte nödvändigtvis att han ville att brodern skulle komma till platsen och köra ihjäl målsägandena eller ens misshandla dem."