SÁMI GRAND PRIX

Sámi Grand Prix 2019

Årets samiska melodifestival Sámi Grand Prix, arrangeras för 30:e gången på påskafton i Kautokeino, Norge. Och i år är det möjligt att både se och rösta i tävlingen genom direktsändning här på webben.

Den som inte är på plats i Guovdageaidnu/Kautokeino under påskafton har nu chansen att följa Sámi Grand Prix. NRK Sápmi, i samarbete med Samisk musikfestival, sänder tävlingen direkt på webben och man kan även vara med och rösta på distans. 

- Det är väldigt roligt att även folket kan vara med och påverka resultatet och inte bara expertjuryn. Nu finns möjligheten att rösta från hela världen, säger Wenche Marie Haetta, projektedare NRK Sápmi. 

Sámi Grand Prix har arrangerats varje påskafton sedan 1990 i Kautokeino, Norge. Tävlingen har två kategorier, traditionell jojk och sång. Under åren har deltagare från hela Sápmi varit med och tävlat, bland annat har Sofia Jannok, Jörgen Stenberg och Ola Stinnerbom, från svensk sida, vunnit tävlingen. 

Läs mer hos NRK Sápmi om en av de största arrangemangen som finns i Sápmi, där flera samiska artister startat sin karriär. 

 

Sameradion & SVT Sápmi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio