Sannas väg tillbaka från nervsmärtorna

9:32 min

För ett år sedan hamnade Sanna Stenlund i rullstol med svåra nervsmärtor. Men med envis rehabiliteringsträning och kärlek och stöd från nära och kära är hon nu på väg tillbaka.

Sanna Stenlund från Vännäsby förstod inte riktigt vad som hände den där morgonen. Hon visste inte var hon var när hon vaknade och hade blåprickig kropp. Hon lades in på intensiven och det visade sig att hon hade fått diabetes typ 1 och att hennes kropp var tom på insulin. Efter det tillstötte komplikationer.

– Jag hade fått en ovanlig typ av neuropati som var väldigt utbredd, berättar Sanna Stenlund.

Neuropati är nervskador som man bland annat kan få på grund av diabetes och för Sannas del blev skadorna omfattande och de ledde snabbt till att hon till slut inte kunde gå. Hon drabbades också av svåra nervsmärtor.

– Jag kunde inte sova på grund av smärtorna, så jag låg bara vaken och skrek vissa nätter.

När smärtorna var som värst ville Sanna inte leva längre.

– Jag sa "Skjut mig!" och jag menade varje ord, berättar hon.

Det blev Neurorehab i Sävar som blev Sannas räddning. Där tränade hon envist i fjorton veckor.

Idag arbetar Sanna halvtid och har blivit så pass bra att hon inte längre behöver gånghjälpmedel. Det tackar hon till stor del Neurorehab för. Hon är också tacksam över den hjälp hon fått från vården och från Försäkringskassan.

Stödet och kärleken från nära och kära, inte minst från maken har också betytt mycket.

– Han har bara funnits där och varit lugn och tålmodig. Han har också hela tiden sagt att det här tar vi oss igenom tillsammans, säger en märkbart rörd Sanna Stenlund, som ser positivt på framtiden.

Hon har genom hela det gångna året lyckats hålla sin diabetes i balans och nu gäller det bara att ha tålamod:

– Jag kommer kanske inte att vara helt återställd innan sommaren är slut, men det är på god väg och jag känner från vecka till vecka att det händer saker i min kropp som gör att jag blir starkare och starkare – både fysiskt och psykiskt, säger Sanna Stenlund.