Se upp för svaga isar!

2:52 min

Det vackra vädret lockar många ut på isarna men var vaksam för svaga isar.

-nära hälften av alla skoterolyckor, inträffar under den här årstiden, och många av dem är drunkningsrelaterade säger Nationella Snöskoterrådet

I artikeln finns väderprogonsen för Sápmi under påsken

April och framförallt påsklovsveckan är särskild olycksdrabbade enligt Nationella Snöskoterrådet.

- nära hälften av alla skoterolyckor, inträffar under den här årstiden, och många av dem är drunkningsrelaterade, man kör igenom svag is säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Nationella Snöskoterrådet

Nationella snöskoterrådet uppger att när hälften av omkring 70 dödsfall på snöskoter under de senaste tio åren, har varit drunkningsolyckor där någon har omkommit i samband med att isen brustit.

Anledningen enligt Nationella snöskoterrådet är att snöskotern kan ta dig långt ut, på svag is, särskilt om hastigheten är hög.

Motorljud och vibrationer bidrar till att skoterförare inte upptäcker isens varningssignaler på samma sätt som skid- och skridskoåkare.

Rådet från Nationella snöskoterrådet är att prata med folk som känner området väl samt alltid ha sällskap men framförallt bära med sig isdubbar.

- Man ska inte vara rädd men man ska ha en väldigt stor respekt för isarna den här årstiden. Jag tycker man bör bära med sig isdubbar för det är en billig livförsäkring, säger Wikberg

Statistiken är tydlig, många olyckor på skoter sker jus under påsken och slutet av säsongen, många av dem är drunkningsrelaterade.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio