Cecilia kan stoppas från att köpa sonens mediciner

2:53 min

Nya regler gör det svårare för föräldrar att hålla koll på sina barns mediciner. För de får inte längre se sina barns e-recept, alltså recept på internet.

En av dem som är kritiska till det här är mamman Cecilia Olbin Gard:
– Jag kände en stor uppgivenhet och matthet, måste jag säga. Och ilska över att man förändrar något som trots allt fungerar väldigt bra.

På ett recept står det vilken medicin man behöver och ibland krävs det ett recept för att få köpa ut medicinen från ett apotek. När recepten finns inskrivna i apotekens datasystem kallas det e-recept.

Cecilias son har Downs syndrom

En myndighet har bestämt att det från och med förra veckan ska vara nya regler för e-recept. Barn som är i åldern 13 till 17 år ska kunna sköta sina recept själva.

Men Cecilias son Anton, som har Downs syndrom, klarar inte av att sköta recepten själv:
– Han förstår inte. Han kan inte läsa och han talar väldigt dåligt. Han har ingen aning om att man måste hämta ut mediciner på ett apotek.

De nya reglerna kan ibland stoppa föräldrar från att köpa ut mediciner med hjälp av barnens recept och föräldrarna kan också stoppas från att ens få se barnens recept.

Myndighet vill skydda tonåringarnas privatliv

Myndigheten som bestämde det här vill skydda tonåringarna, så att de kan leva mer självständiga liv och få möjlighet att hålla vissa saker hemliga för sina föräldrar. Exempelvis så vill kanske en tonårstjej hemlighålla för sin familj att hon har skaffat p-piller för att kunna ha sex utan att bli med barn.

Myndigheten menar också att de nya reglerna kring e-recept stämmer bättre ihop med sekretesslagen, alltså lagen om vilken information inom bland annat vården som ska vara hemlig.

Undantag kan göras

Apotekens personal kan göra undantag från reglerna så att vissa föräldrar ibland kan få se barnens recept och göra utköp. Men det bestäms från gång till gång.

Det är krångligt, tycker Cecilia Olbin Gard. Hon vill istället att det här bara prövas en enda gång, så att man kan få undantag som gäller under lång tid:

– Att läkaren på något sätt kryssar i att det här läkemedlet är det ingen sekretess på. Det skulle göra livet väldigt mycket lättare för mig i alla fall.