Teknikpraktik lockar tjejer

Klart vi vill, kan och törs bli ingenjörer!

2:10 min

Många tjejer gillar teknik men få törs satsa på att bli ingenjörer. Det är rent resursslöseri tycker Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin som därför erbjuder fyra månaders ingenjörspraktik för alla som gått natur på gymnasiet.

"Tekniksprånget" kallas det och 20-åriga Gävletjejen Hanna Evaldsson som nu praktiserar på Gävle Energi, ångrar inte att hon vågade ta det språnget.

– Nej, det gör jag inte! Jag och en kille är praktikanter och får prova på olika ingenjörsjobb, exempelvis utreda vilket fordonsbränsle som är att föredra: biogas, HVO eller el, berättar hon.

Är det spännande eller trist att jobba som ingenjör?

– Jag skulle inte direkt använda ordet "spännande", men det är definitivt inte trist, säger Hanna.

Hanna Evaldsson kastar sig därmed in i arbetslivets kanske sista manliga bastion. Bara 28 procent av landets ingenjörer är kvinnor och lika liten är andelen tjejer på högre tekniska utbildningar. Samma obalans finns på Gävle Energi berättar Hannas handledare, Katarina Larsson:

– Här jobbar 25 procent kvinnor, resten är män. Tekniksprånget är alltså viktigt för att få in fler kvinnor till en annars mansdominerad bransch, konstaterar hon.

"Klart vi vill, kan och törs bli ingenjörer!" Så borde varje ung tjej och kille resonera tycker Ingenjörsvetenskapsakademien och ordnar därför tekniksprångsplatser över hela landet. Det ger resultat säger Tekniksprångets nationella samordnare, Alexandra Ridderstad:

– Det är fantastiskt! Efter fyra månader säger 80 procent av praktikanterna att de vill bli ingenjörer. Vi får alltså större mångfald i arbetslivet och allt annat är ju bara ett gigantiskt resursslöseri, säger hon.

Det låter som klappat och klart, men att vilja bli ingenjör är ändå bara en del av allt annat man vill när man är ung, säger Hanna:

– Det finns ju så mycket man KAN göra! Jag vet inte om jag vill bli jurist, ekonom, läkare eller ingenjör. Det finns så mycket att välja bland!