Främst grönsaker

Matpriserna på väg upp efter torkan

1:53 min

Förra sommarens torka börjar nu ge effekt på matpriserna i Sverige.

Priserna på många livsmedel har stigit stadigt de senaste månaderna, och det är framför allt rotfrukter som blivit dyrare.

– Grönsakerna kostar en hel del nu, man får köpa en hel del fryst istället, tyvärr. Man förstår bönderna också, de måste ha in sina pengar för att klara sig, säger Jeanette Meyer i Jönköping har märkt.

Det är framför allt rotfrukterna som blivit dyrare efter torkan förra året, det visar siffror från Statistiska centralbyrån.

Potatisen var 20 procent dyrare under årets första kvartal, än den var samma period förra året. Priset på morötter och lök har stigit ännu mer. Värstingen är vitkålen som stigit med över 70 procent.

Många kålodlare fick sämre skördar förra i somras, och i en matbutik i Jönköping kostar ett svenskt vitkålshuvud drygt 40 kronor i dag.

Sylten har också blivit dyrare - det har varit ont om blåbär och lingon i skogarna.

Det är först nu efter årsskiftet som effekterna av torkan visat sig på allvar ute i butikerna.

– Det är enorma eftersläpningseffekter. Det kan ta i vissa fall upp till ett halvår, lite mer till och med, för vissa produktgrupper att öka i pris, säger Carl Eckerdal, chefekonom på branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

Brödet har också blivit några procent dyrare, efter de halverade spannmålsskördarna förra året. Flera av de stora brödtillverkarna säger till Ekot att de började höja sina priser under första kvartalet i år för att kompensera för höjda mjölpriser.

Men de höjda priserna på mat ute i butikerna är en klen tröst för lantbrukarna, som gjort förluster på flera miljarder kronor efter torkan.

– Många är nog nettoförlorare inom jordbruksledet när vi upplever såna extrema torksomrar som vi gjorde förra året. Medan dagligvaruhandeln kan manövrera sig ur en sådan situation, säger Carl Eckerdal på Livsmedelsföretagen.