Kritiserade domar

Åtta turkiska journalister snart i fängelse

2:30 min

I Turkiet riskerar åtta anställda på tidningen Cumhuriyet att fängslas när som helst. De åtta kan inte längre överklaga sina fängelsestraff efter att ha dömts för att ha stöttat terrorgrupper.

Domarna har kraftigt kritiserats av jurister och civilsamhället.

En av dem, som när som helst kan fängslas, är karikatyr-serietecknaren Musa Kart.

– Jag har varit serietecknare i 40 år och det har alltid varit svårt. Vi har ingen riktigt utvecklad demokrati, säger Musa Kart.

Han är tidigare dömd för en karikatyr han gjorde av president Erdoğan som en katt intrasslad i ett garnnystan.

Han har redan spenderat nio månader i fängelse i väntan på rättegången men släpptes tillsammans med sina kollegor i väntan på överklaganden.

De dömdes till fängelsestraff, Musa Kart till tre år och nio månader. En dom överklagats, men som nu fastställts och som innebär att de väntas fängslas inom de närmaste dagarna.

Några konkreta bevis har inte presenterats i domstolen och rättegången har avfärdats av både människorättsgrupper, journalistorganisationer och jurister som politisk.

Man menar att regeringen velat ha den tidigare oberoende tidningen Cumhuriyet och dess medarbetare ur vägen, och domen har kallats vansinnig och en massaker på lagen.

– Att använda politik som avskräckning kan aldrig försvaras, säger Musa Kart.

Ytterligare sex anställda på tidningen dömdes till fängelsestraff längre än fem år, de har fortfarande möjlighet att överklaga.

Cumhuriyet-fallet har kallats slutet för fri press i Turkiet. Dessutom har den gamla ledningen för tidningen bytts ut mot mer regeringslojala tidningsmän.

– Självklart är det förståeligt att människor blir arga i sådana här situationer, men som karikatyrtecknare vill jag egentligen inte elda på ilska och skräck säger Musa Kart men menar att det är mörkt för journalistiken och det fria ordet i Turkiet.

Men trots det väntande fängelsestraffet tänker han inte ändra arbetssätt.

– Jag har aldrig ruckat på mina principer om att arbeta för demokrati, jämställda liv och annat, trots all press de sätter på mig, säger Musa Kart.