Bokbussar byter skepnad runt om i landet

2:30 min

Det verkar finnas en framtid för bokbussarna i Sverige. Runt om i Sverige rustas bussar upp eller bytts ut – ofta med hjälp av statligt stöd.

Stina Lundkvist är bibliotekarie på Umeå stadsbiblioteks nya biblioteksbuss och hon sitter i förarsätet och trycker på en knapp för att visa biblioteksbussens signaturmelodi.

– Det är vår jingel som vi brukar spela när vi kommer till våra hållplatser. Lite som glassbilen för att signalera att det bara är att pallra sig ut och låna, säger Stina Lundkvist.

2013 kunde Kulturnytt rapportera att 31 kommuner förlorat tillgång till bokbuss sedan 1990-talet. Men statistik från Kungliga Biblioteket visar att antalet inte längre minskar, under de senaste åren har det legat på en jämn nivå.

Många kommuner vill nu istället göra som Umeå – skaffa nya fräschare biblioteksbussar. De senaste åren finns politiska beslut om nya bokbussar i exempelvis Hudiksvall, Göteborg och Nybro. Och på vägarna rullar redan nya bussar i Värnamo, Kristianstad, Ljusdal, Lidköping, Kiruna och Umeå.

Gunilla Brinck, enhetschef på Umeå stadsbibliotek, ser positivt på den utvecklingen.

– Det är lite som biblioteksbussens renässans kanske. Det handlar nog mycket om att nå ut till medborgarna i kommunerna. För vår del har det varit det i alla fall, det ska inte vara för långt till ett bibliotek, säger Gunilla Brinck.

Antalet biblioteksfilialer i Sverige har minskat drastiskt sedan mitten på 90-talet. Då fanns det 1539 stycken, för två år sedan var den siffran nere på 1120. Det är minskning med nästan en tredjedel.

Med det som bakgrund arbetar kommuner på vissa håll i landet också för att stärka biblioteksnärvaron i sina områden. Simrishamn invigde sin helt nya bokbuss förra året och bland annat i Gävle och Norrtälje pratar politikerna om stora behov.

Statens Kulturråd ska under tre år totalt dela ut 750 miljoner kronor för att biblioteken på ett bättre sätt ska kunna nå ut till fler personer. Peter Björkman är som handläggare en av dem som tar emot ansökningar från kommunerna och han ser biblioteksbussar som ett bra sätt att nå ut.

– Många kommuner har stora avstånd och då kanske just ett fordon är det som bäst skapar förutsättningar att nå fler. Så vi har beviljat en hel del ansökningar som har rört biblioteksbussar, säger Peter Björkman.