Unga och drogdöden

SOS Alarm: "Polisen följer inte med vid överdos"

1:56 min

Rädsla för att polisen ska komma kan leda till att unga som tagit en överdos droger tvekar inför att ringa 112. Men det är inte rutin enligt SOS Alarm.

På Drogakuten på Flashback skriver personer som tror att de har tagit en överdos och söker råd från andra användare kring vad de ska göra.

– Jag såg en ung tjej som skrev att hon hade tagit tramadol och morfin och kände att hon började få panik. Den första responsen hon fick var från någon som skrev "drick en kanna kaffe", säger Torkel Richert som är lärare och narkotikaforskare på Malmö universitet.

1 av 5 unga vet inte om de skulle ringa 112 om de misstänkte att de tagit en överdos – och 1 av 20 säger säkert att de inte skulle göra det. Det visar en Novusundersökning som är gjord för P3 Nyheter. 

Forumtrådarna på den så kallade Drogakuten på Flashback visar att många är rädda för att polisen ska komma. Men enligt SOS Alarm sker det bara om det finns risk för personalens säkerhet.

– Vi vill vara en trygghet för alla och de här människorna har ju ofta andra orsaker till att de har lågt förtroende för myndigheter. Därför vill vi stå för att alla ska kunna få hjälp från oss, säger Kajsa Petersson som är biträdande verksamhetschef vård på SOS Alarm.