Dalkarlså folkhögskola

Flytten stoppades men Dalkarlså hoppas på andra lokaler

1:00 min

Trots att det inte blir en flytt till länsresidenset i Umeå tror Dalkarlså folkhögskolas rektor ändå att det blir en flytt för musikeleverna.

Efter att Riksantikvarieämbetet satte stopp för flytten till Länsresidensen i Umeå har har nämligen ett flertal andra alternativ dykt upp. Det berättar rektor Stig Åsbringer som säger att det kommer att bli en flytt - sinom tid.

– Beslutet att flytta står fast och vi tittar på ett flertal alternativ. Förhoppningsvis hittar vi lokaler som inte behöver lika stora anpassningar som länsresidenset behövde och då behöver flytten inte ens försenas, säger rektor Stig Åsbringer. 

Som Västerbottens-Kuriren har rapporterat anser Riksantikvarieämbetet att den anpassningen av lokalerna som planerades inte passar ett statligt byggnadsminne. Det handlade bland annat om håltagningar i väggar och golv för ny ventilation som de hade synpunkter på.

Hann lägga ut 350 000 kr

Men både folkhögskolan och staten hann lägga ut hundratusentals kronor för att anpassa länsresidensets lokaler.

För folkhögskolans del handlar det enligt Stig Åsbringer om omkring 150 000 kronor i konsultarvoden för akustikanpassning. För fastighetsägaren, Statens fastighetsverk, handlar det enligt Tony Bjuhr vid myndigheten om omkring 200 000 kronor i utredningskostnader för ventilationen.