Tiggeriförbud rycker närmare i Sölvesborg

1:19 min

På tisdagen klubbades förslaget till tiggeriförbud i kommunstyrelsen i Sölvesborg.

Beslutet togs efter votering. Det blev sju ja-röster (M, SD, KD och Sol-partiet) mot sex nej-röster (S, L, V och C).

– Skillnaden är att vi förhoppningsvis inte kommer ha nått tiggeri på de platserna vi ringat in. Tiggeriet är till stor grad hitrest från andra EU-länder. De måste ta ansvar för sina medborgare. Det är inte värdigt och drägligt att tigga sitt levebröd, säger Louise Erixon, kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg (SD). 

Förslaget innebär att det ska krävas tillstånd av polisen för att få samla in pengar i bössor eller liknande på flera platser i centrala Sölvesborg men också på handelsområdet i Mjällby och på kommunens badplatser.

Oppositionen röstade nej till förbudet.

– Till att börja med så är det inget stort problem med tiggeri i Sölvesborg idag. De flesta som har varit här har vi hjälpt med den uppsökande verksamheten som har bedrivits av det rumänska konsulatet och frivilligkrafter. De flesta har kunnat komma hem till Rumänien och erbjudits utbildning eller jobb, säger Johanna Beijer (S).

Den som bryter mot de lokala ordningsföreskrifterna genom att tigga riskerar penningböter.

– Det har varit en familj här den senaste tiden. De åkte igår och jag tror inte att vi får se fler tiggare här i Sölvesborg. Men istället för att bygga vidare på insatser som hjälper folk skyfflar SD-styret över ett problem till våra grannkommuner, det är inte konstruktivt, säger Johanna Beijer (S).  

– Jag hoppas att vi får ett nationellt förbud mot tiggeri på plats snart. Tills dess står det varje kommun fritt att följa efter oss, säger Louise Erixon. Det slutgiltiga beslutet om ett tiggeriförbud i Sölvesborg tas av kommunfullmäktige om två veckor, den 6 maj.