Ska ge råd och tips

Möte i dag med kommuner om IS-återvändare

2:02 min

Center mot våldsbejakande extremism, håller under onsdagen ett möte med drygt 40 kommuner som förvarnats av polisen om att det kan komma IS-återvändare till dem.

 – Vi är inbjudna på grund av att en flicka i tonåren flyttade till kalifatet för några år sedan. Om personen skulle vara i behov av en kontakt med socialtjänsten eller barnomsorgen så tror jag att Säpo skulle ge en signal om hur vi skulle hantera det, säger Radovan Javurek, liberal ordförande i nämnden för arbete och välfärd i Kristianstads kommun.

Just nu vet inte kommunen var flickan befinner sig, men den har fått en orosanmälan av säkerhetspolisen och kommer att delta i mötet hos Center mot våldsbejakande extremism i dag för att lära.

Syftet med mötet är att ge kommunerna råd och tips och utbyta erfarenheter kring arbetet med IS-återvändare.

Psykologen Yassin Ekdahl har arbetat för den tidigare Samordnaren mot våldsbejakande extremism och säger att kommunerna behöver mycket stöd med det här.

– Man kan inte bara skicka en socialsekreterare hem till en familj. Vi måste veta om den familjen: är de en del av problemet, eller är de inte det? Vem avgör det? Vem har den kunskapen? Hur ska kommunen ha den kunskapen?

På mötet ska kommunerna få veta hur de kan förbereda sig och hur rättsväsendet arbetar. Anders Kretz är rådgivare på Centret mot våldsbejakande extremism.

– Vissa kommuner har ju återvändare redan i dag, för det har ju kommit hem 150 stycken till Sverige redan. När det gäller de personer som finns på plats nere i Syrien och i de här lägren i dag, kan man ju inte veta var de väljer att bosätta sig eller om de kommer hem överhuvudtaget, säger Anders Kretz.