VECKANS ORD

Veckans ord: IS-barn

3:42 min

Ett nytt sorts barn har dykt upp i nyhetsrubrikerna, IS-barnet. Jenny Teleman om ungar och prefix.

Ibland kan man kalla ett barn för något annat än barn. Synonymordboken berättar till exempel om:

telning, unge, barnunge, småtting, knatte, gli, yngel, baby, spädbarn, knyte, klimp, knodd, krabat, kryp, pyre, lillen, lillan, batting, svamp, minderårig, omyndig, liten,  avkomling, avkomma, son eller dotter, kotte.

Vad betyder barn?

Enligt samma ordbok: inte vuxen person; (bildlig betydelse) barnslig eller naiv person.

Några vanliga uttryck med ordet barn i: "alla är barn i början", "man ser vilken andas barn han är", "ett barn av sin tid", "klockan är bara barnet".

Ibland kan man lägga till ett prefix. Vi sa "miffobarn" till folk vi inte tyckte om på högstadiet. Min dotter bleknar varje gång jag berättar om detta vårt barbariska åttiotal och dess ordsammansättningar. Vi har tre stora och sju små kungabarn i Sverige. "Horunge" är en typografisk term för en ensam och ofullständig textrad eller ett ensamt ord i början eller slutet av ett stycke som hamnat på annan sida eller i annan spalt än resten av stycket. 

Språkrådet tillsammans med Svenska Tecknare rekommenderade hösten 2016 att det nya ordet ensamrad bör ersätta den tidigare termen horunge. Det går sådär tror jag.

Ett nytt barn med prefix dök plötsligt upp i nyhetsrubrikerna: IS-barn.  Även på Sveriges Radios trovärdiga neutrala hemsida. IS-barn. Det är i detta sammanhang alltså kottarna till de vuxna svenskar som valt att bli en del av terrororganisationen IS. Det har dykt upp i en infekterad diskussion huruvida de ska hjälpas till Sverige eller inte. De kan man tycka olika om. Men prefix framför barn – nästan alltid avigt.

Inte alltid dock. Dagisbarn och söndagskolebarn känns neutrala. Men 1969 till exempel var dagisbarn inte neutralt alla gånger. Ett stackars barn var det. Så bäst att låta bli det där, att hänga på något på barn.

– Hej, jag heter Totte och jag är IS-barn.

– Hej, jag heter Totte och jag är journalist. Jag hittade på beteckningen, visst beskriver den på ett kortfattat tydligt sätt exakt vad du är?

– Men absolut. Tack. Ensamrad är fint också. Har du sett min gosekanin? Den är blå. Med ett öga.

Men alltså… IS-barn… Man orkar inte ens.

Isbarn kanske? Om man säger fel? 

Som en flock mycket korta tv-zombies som kommer krypande genom sprickan i muren, direkt från vildingarnas land, frön av de dödas armé, döda frön då redan kan man anta.