Varningen i OS-kampen: Ligger efter internationellt

1:57 min

Idag är det exakt två månader kvar tills IOK väljer om vinter-OS 2026 ska gå i Sverige eller Italien. Nu säger SOK-ledningen att Sverige ligger efter internationellt.

När Sveriges olympiska kommitté i går höll sitt årsmöte vädjade SOK-ledningen till de närvarande att göra sitt bästa för att tala gott om det svenska budet när de träffar sina internationella kontakter.

För Sverige ligger efter internationellt, enligt den svenska kampanjledningen.

– Vi hade lite trögt att komma igång. Vi kanske inte fick det öppna politiska stödet som vi hade behövt. Här har ju italienarna något helt annat. Var man än kommer rusar det fram borgmästare och premiärministrar och allting, säger generalsekreteraren Gunilla Lindberg, som även är medlem i IOK, och fortsätter: 

– Så där tycker jag att vi halkade efter i början.

Kampanjchefen Richard Brisius ser ytterligare en anledningen till att Sverige ligger efter det italienska budet:

– Vi i Sverige är inte så väletablerade som några andra länder i den internationella idrottsförbundsvärlden. Vi har en ordförande internationellt (Olle Dahlin, internationella skidskytteförbundet), så vi är inte med – vi har inte varit så aktiva av några andra anledningar, medan vissa länder har som utrikespolitisk strategi att vara med i många idrottsförbund, men det har inte vi.