Regeringen vill begränsa spelreklam

2:18 min

Regeringen vill begränsa reklamen för vissa spel om pengar. Det gäller särskilt spel på internet. Därför ska de nu utreda hur nya regler kan se ut.

Den politiker i regeringen som har ansvar är Ardalan Shekarabi.
– Situationen med spelreklam är inte hållbar. Vi måste kraftigt begränsa spelreklamen, säger han till Sveriges Television.

Ja, reklamen för spel kanske kan locka människor att spela mer.

Risken fnns då att ännu fler personer blir beroende av spel. Även om de förlorar mycket pengar så klarar de inte av att sluta spela, utan de bara fortsätter och fortsätter.

Bolagens egna förslag

I början av året kom en ny lag för spelbolag. Där står det bland annat att spelreklamen ska vara måttfull, alltså försiktig reklam utan överdrifter.

Trots det tycker politikerna i regeringen att det finns för mycket reklam för spel och att reklamen lockar spelarna för mycket.

Regeringen bad spelbolagen att själva tänka ut en begränsning av reklamen. Bolagens förslag kom förra månaden,
men det var dåliga förslag, säger nu Ardalan Shekarabi:

– Vår bedömning är att den här självregleringen inte räcker. Utan vi kommer att kraftigt behöva reglera spelreklamen.

Ny lag ska utredas

Regeringen vill alltså ha en ny lag för att minska spelreklamen.
Exakt hur reglerna ska vara är inte klart än. Dessutom måste den nya lagen senare godkännas av riksdagen.

Gustaf Hoffstedt är chef för ett samarbete mellan olika spelbolag på internet. Han säger att de begränsningar som spelbolagen själva föreslog borde vara tillräckligt bra  för att göra reklamen mer måttfull och försiktig:

– Jag kan faktiskt inte förstå hur man med de riktlinjerna skulle kunna utforma någon spelreklam alls, som skulle komma i närheten av aggresivitet, säger han till Ekot.