Enligt Barncancerfonden

Dåligt stöd till dem som överlevt barncancer

2:21 min

Den som överlevt en cancersjukdom som barn får sämre vård för komplikationer som kan uppstå efteråt, skriver Barncancerfonden i en ny rapport.

De goda resultaten i barncancervården som bidragit till att en majoritet av unga med cancer i dag överlever, har också en baksida.

Den tuffa behandlingen kan ge komplikationer senare i livet, till exempel allvarliga smärtor, hjärtsvikt eller problem med minne och koncentration, och då är vården otillräcklig, det skriver Barncancerfonden i den nya rapporten.

En av dem som drabbats är Isak Thern som fick diagnosen hjärntumör när han var tonåring.

– Det tog ju några månader innan jag fick beskedet att det var en tumör. Sedan efter operationen visade det sig att det var en aggressiv tumör. Jag minns att vi grät mycket. Sen fortsatte det som en dramatisk, tragisk film. Där regnade det hela tiden, typ, berättar han.

I dag är Isak botad, men har en hjärnskada och lider bland annat av smärtor, nackproblem och dubbelseende på grund av behandlingen.

I Sverige finns idag cirka 11 000 människor som han, som haft cancer som barn eller unga. Det är en ny patientgrupp som växer i takt med att barncancervården lyckas bota allt fler.

Men vuxenvården är dåligt förberedd på att ta emot dem, och saknar kunskap om vilka problem man kan drabbas av efter en cancerbehandling – ibland långt senare i livet. Enligt Barncancerfonden är det ett växande problem.

– Man ska naturligtvis vara jätteglad över att så många överlever, det är ju fantastiskt men det betyder att man nu måste ta tag i problemen. Bara för att man är fri från cancern så betyder det inte att man lever ett helt friskt liv, säger Kerstin Sollerbrant, som är forskningschef vid Barncancerfonden.

Möjligheten till uppföljning efter en tidig cancersjukdom är mycket varierande över landet. På fem platser finns särskilda mottagningar för sena komplikationer efter barncancer, men i sydöstra regionen, där Isak bodde, finns det fortfarande inte. Och uppföljningsmottagningarna som finns har brist på både personal och resurser enligt Barncancerfonden.

Isak Thern säger att han verkligen hade behövt stöd för att klara ångest och sömnproblem. Men nu är han 26 år, frilansar som skådespelare och föredragshållare och är nöjd med livet.

– Eftersom jag tänkte och förberedde mig på döden när jag var 16 så gör ju det att jag är väldigt tacksam över livet. Jag försöker leva så naturligt och grönt som möjligt. Och omge mig med människor som ger mig något. Jag har en flickvän och en hund som jag älskar väldigt mycket, avslutar Isak Thern.