Ukraina fördömer

Ryssland lockar ukrainare i öst med medborgarskap

1:35 min

Rysslands president Putin beslöt i dag att invånarna i de separatistkontrollerade områdena i östra Ukraina ska ges möjlighet att på ett enkelt sätt få ryskt medborgarskap.

Beslutet att ge invånarna i det separatistkontrollerade Donbassområdet en snabbfil till medborgarskap kan ses som ett första test från Putin av Zelenskyj.

I Moskva finns kanske förhoppningar att han ska vara mjukare i förhållande till Ryssland men den första reaktionen från Zelenskyj tyder inte på det. Han säger att Putins beslut visar att Ryssland är en aggressiv makt gentemot Ukraina och han har uppmanat omvärlden att överväga ytterligare sanktioner mot Ryssland.

Att Ryssland lockar ukrainska medborgare med ryskt medborgarskap kan i värsta fall leda till att det användas som argument för Ryssland att aktivt gå in militärt och skydda "sina" medborgare i Ukraina, menar den avgående presidenten Petro Porosjenko.

Putin sa att det var av omtanke om invånarnas mänskliga rättigheter som de erbjuds ryskt medborgarskap. Samma taktik med medborgarskap har Ryssland använt i de georgiska områdena Sydossetien och Abchazien, de är nu i praktiken en del av Ryssland.