Åtal i Vänersborgsmord

Bjöds in till radhusmiddag – sköts ihjäl med jaktvapen

2:14 min

Mannen bjöds in till parets radhus. Några timmar senare var han död. Skjuten med jaktvapen. Nu åtalas en man i 30-årsåldern för mord.

Det var tidigt på morgonen den 4 juli som polisen larmades till ett radhusområde i Vänersborg. På platsen hittades en död man.

Nu åtalas en man i 30-årsåldern misstänkt för mord och brott mot griftefriden. En kvinna åtalas också för skyddande av brottsling.

 Men utredningen ger inte något svar på varför mannen sköts ihjäl. 

–  Det har absolut inte varit planerat. Det var första gången han var i bostaden, han blev inbjuden, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge.

Enligt polisutredningen sköts offret med tre skott. Ett träffade huvudet och ytterligare två skott i kroppen. Ett av skotten sköts på mannen när han redan var död, därför åtalas den misstänkte också för brott mot griftefriden.

De dödande skotten ska ha avlossats i hallen i radhuset vid 02-tiden. Fram till larmsamtalet strax efter klockan 05 ska kvinnan bland annat ha städat i huset. Hon ska exempelvis torkat bort blod från väggar och en dörr men också städat undan hylsor. Därför åtalas hon för skyddande av brottsling.

Polisen utredde det redan från början som ett misstänkt mord och inledningsvis var fyra personer misstänkta för inblandning.

Två av dem avskrevs senare från misstanke om brott. Men enligt åtalet ska en av personerna ha avlyssnats, samtal som nu ingår i bevisningen mot de två åtalade. 

Både mannen och kvinnan nekar till brott. P4 Väst har sökt advokaterna, utan resultat. Rättegången inleds den 6 maj.