Springhjälpen

Här är programledarna för Springhjälpen 2019

2:53 min

Den 30 maj vill Sveriges Radio, Radiohjälpen och SVT med gemensamma krafter få Sverige på benen för ett gott syfte: att bekämpa akut hunger i världen

Under tolv timmars sändning i SVT Play och i P4 springer fyra programledare drygt åtta mil längs med Vättern, från Omberg i norr till Jönköping i söder.

För andra året i rad kan tittarna och lyssnarna starta egna insamlingar eller sponsra de springande programledarna, SVT-profilen Anne Lundberg, skidstjärnan Anna Jönsson Haag, komikern Özz Nûjen och P4 Kalmars Johan Signert. Under dagen engagerar sig också Titti Schultz från P4 Extra och skidproffset Emil Jönsson.

– Springhjälpen är ett viktigt bidrag till att lindra den akuta hungern i världen. Radiohjälpen har arbetat med att ha lindrat nöd i världen under 80 år och vi vet att varje krona gör skillnad. Pengarna kommer fram, säger Kristina Henschen, generalsekreterare Radiohjälpen.

Under springfärden kan publiken springa tillsammans med programledarna för att stötta dem. Framför löparna kommer en studiobuss att rulla och plocka upp gäster under vägen.

– Det känns fantastiskt att något som är bra för mig, nämligen att springa, också är bra för andra! Det känns häftigt att få springa genom vårt vackra landskap, möta engagerade människor och samtidigt göra en insats för dem som behöver det mest, säger SVT:s programledare Anne Lundberg.

Det är inte bara insamlingen som är viktig. Springhjälpen handlar också om att sätta hela Sverige i rörelse under dagen.

– Jag hoppas på stort gensvar från publiken, inte minst de tolv lokala P4-kanaler som engagerat sig i insamlingen i år, säger Anna Olofsson, Sveriges Radios projektledare för Springhjälpen.

Springhjälpen sänds torsdag 30 maj, kl 07.00-19.00 i P4 och kan ses i SVT Play.