LANTBRUK

LRF visade räddningstjänsten vilka resurser de har att bekämpa bränder

1:55 min

På torsdagen hölls ett möte på Brattbacka gård i Rengsjö. Det var LRF som bjudit in räddningstjänsten för att demonstrera hur lantbrukens gödseltunnor kan användas i brandbekämpning.

Enligt Maskinringen som också var på plats så finns ett 30-tal gödseltunnor i Hälsingland och om alla skulle användas vid en skogsbrand så skulle det vara till stor nytta.

– Gödseltunnorna är ju som enormt stora tankar på hjul som kan fyllas med vatten, förklarar Maria Jonsson ordförande för LRF Gävleborg.

Brandmästare Per-Ove Johansson som har lång erfarenhet av att bekämpa skogsbränder medger att de hittills varit dåliga på att ta hjälp av lantbrukares resurser.

– Ska jag vara ärlig har det varit för få gånger. Det har hänt, men nu ska vi få till ett etablerat samarbete med kortare kontaktvägar.

Trots att snön bara nyligen smält bort är det riktigt torrt i skog och mark. Anders Forsbäck som är lantbrukare i Ockelbo är riktigt bekymrad över torkan.

– Vi sitter och plöjer med fullt plogdjup 20 centimeter och det dammar! Så man funderar hur det ska bli med den här växtodlingssäsongen.