Presidentkandidat

Joe Biden ställer upp i presidentvalet

1:52 min

Den förre detta vicepresidenten Joe Biden har nu utlyst sin kandidatur i presidentvalet 2020. I en film som han släppte på sociala medier tar han sikte på Donald Trump.

I sin kampanjfilm kritiserar Joe Biden den sittande presidenten, bland annat för de uttalanden president Trump gjorde i samband med en vitmakt-demonstrationen i Charlottesville 2017.

– Det pågår just nu en kamp om nationens själ, sa Biden. Jag tror historien kommer se tillbaka på den här tiden som en vilsen epok.

I ett historiskt trångt startfält är Joe Biden den tjugonde demokraten att formellt utlysa sin presidentkandidatur. Han leder opinionsundersökningarna, vilket delvis beror på att han är så välkänd efter åtta år som Barack Obamas vicepresident.

Biden nämnde inga politikförslag under sin tre och en halv minuter långa film, men bland vänsterdemokrater som Bernie Sanders, Elisabeth Warren och Kirsten Gillibrand väntas han bli en kandidat som positionerar sig i den demokratiska mittfåran.

Den 76-årige Biden har en lång politisk karriär i ryggsäcken, som bland annat inkluderar över tre decennier som senator och två misslyckade presidentkandidaturer.

Hans erfarenheter kan gynna honom, men hans år i rampljuset kan också bli en förbannelse eftersom hans motståndare kommer kunna använda händelser, uttalanden och misstag mot honom.

På senare tid har Joe Biden kritiserats av sju olika kvinnor som anklagar honom för att ha varit för närgången och för att han fått dem att känna sig obekväma.

Biden hoppas framstå som den kandidat som har bäst chans att slå Donald Trump genom att attrahera arbetarklassväljare i viktiga delstater som till exempel Michigan och Pennsylvania.

Donald Trump reagerade på nyheten på Twitter, och på typiskt Trump-manér skrev presidenten: ”Välkommen in i matchen Sömnige Joe. Jag hoppas du är intelligent nog – vilket länge varit tveksamt - att lyckas med primärvalskampanjen."