ARBETE

Oro när funktionshindrade måste byta arbetsplats

2:04 min

 Per Johansson har arbetat på Återbruket i Bredbyn i över 20 år. Han och hans tre kollegor måste nu byta arbetsplats. Det har skapat en oro.

I Bredbyn arbetar fyra personer som har rätt till daglig sysselsättning enligt LSS. De har alla fått reda på att de inte får fortsätta att arbeta på Återbruket. Jobben är istället planerade att gå till personer med försörjningstöd. 

– Jag vet inte vad som kommer att hända i framtiden för mig. Så långt har jag inte tänkt. Jag skulle vilja ha ett riktigt jobb. Inte något där man sitter och river papper, säger Per Johansson.

Lennart Nilsson har sin son på Återbruket. För två veckor sedan fick de besked att han inte kommer att få vara kvar. 

 – Vi blev väldigt kritiska till det här och många med oss. Det har jobbat mellan 12- 22 år. De har sitt andra hem, sin trygghet och sina kompisar. Det är rent otroligt. Vi är väldigt upprörda över det här beslutet. 

Tanken med Återbruket är att det ska vara arbetslivsinriktad rehabiliterad för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden och att personerna bara ska vara där under en kortare period. 

– I takt med att samhället behov har förändrats så ser vi att målgruppen som står utanför arbetsmarknaden har ökat. I och med det behöver vi se vad vi kan göra för att tillgodose båda målgruppernas behov. Då blir ett led i det här att frigöra de platserna till vad de är ämnade till, säger Linda Mikaelsson, avdelningschef för LSS- verksamheten i Örnsköldsviks kommun.