Syrien

UD: Mellan 50 och 100 IS-barn har svensk koppling

1:15 min

UD tror att upp till hundra barn i Syriens IS-läger har koppling till Sverige. Nu jobbar man på att identifiera vilka. 

– Och sen att hitta säkra vägar ut, och det tar väldigt lång tid, säger Annika Söder, kabinettssekreterare på UD.

En av de svårare uppgifterna i arbetet med att hjälpa barn till svenska IS-anhängare i lägren i Syrien, det är att urskilja vilka som har svensk koppling.

Det säger Utrikesdepartementets kabinettssekreterare Annika Söder, som i dag informerade riksdagens utrikesutskott om hur regeringen arbetar med frågan.

– Vi tror att vi har att göra med mellan femtio och hundra barn med svensk koppling.

– Det handlar om att hitta dem, det handlar om att få hjälp av internationella organisationer, att identifiera vilka det här är. Och sen att hitta säkra vägar ut, och det tar väldigt lång tid, säger Annika Söder.

– Det här är inte heller ett flyktingläger, det här är ett interneringsläger, med många personer som är farliga. Så det är inte en lätt miljö för de som arbetar i lägren, säger Annika Söder på UD.

Finns det svensk personal som identifiera barnen i lägren?

– Nej, det gör det inte, för det är inte möjligt för oss att agera i lägren. utan det finns internationella organisationer som är där och som hjälper oss.

Vad gör UD just nu?

– Vi har förstärkt runt om i regionen, vi har förstärkt här hemma. Och vi arbetar dygnet med att förhandla med olika inblandade aktörer för att få dem att hjälpa oss med den här frågan, säger Annika Söder, på UD.

Rädda Barnen hade i går möte med inrikesminister Mikael Damberg och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen Organisationen upplever att frågan tas på stort allvar av dem, men bekymras av att regeringen inte kan ge någon prognos för hur lång tid det kommer att ta att hjälpa barnen. Rädda Barnen tycker inte att man får ett tydligt besked om hur regeringen resonerar kring svenska barn i lägren som lever där med en eller båda föräldrarna.

Statsminister Stefan Löfven säger att frågan måste hanteras från fall till fall.

– Det är olika förutsättningar. En del barn har inga föräldrar. Det är en situation. En del barn har föräldrar vars föräldrar varit inblandat aktivt, i att begå grovt brott, och det är något annat, och då måste alla dessa tittas på individ för individ. Hur ska man hantera detta, och då kommer man också att få olika utslag, säger Stefan Löfven.