Gula västarna

Macron lovar åtgärder efter protesterna

1:33 min

Den franske presidenten presenterade en rad åtgärder som svar på protesterna från rörelsen Gula västarna. 

Det rör sig bland annat om högre lägstapensioner, lägre skatt för medelklassen och det ska också bli lättare att kräva folkomröstningar.

– På den känslan av orättvisa som finns i samhället, vill vi svara med att placera människan i centrum för vårt projekt på ett bättre sätt än vi har gjort hittills, sa Emmanuel Macron.

Han höll en timslång presentation av sina slutsatser efter den medborgardialog som pågått under tre månaders tid med möten runt om i landet där man har diskuterat i huvudsak fyra ämnen: klimatfrågan, skatterna, demokratin och statens organisation.

Hans svar är att klimatfrågan tydligt ska genomsyra regeringens arbete, skatterna på medelklassens arbete ska sänkas, de lägsta pensionerna ska höjas.

Demokratin ska förstärkas med hjälp att medborgarråd men det ska även bli enklare att kräva folkomröstningar, med hjälp av en miljon namnunderskrifter.

Ett delvis proportionerligt valsystem kan komma att införas.

Det var en informationstung presentation och Macrons allra första presskonferens i Frankrike, sen valet 2017, men inte den sista lovade han. Han var även ångerfull för en del av det han sagt som han menar har tolkats fel och skapat missförstånd och som har gött folkets ilska.

– Jag har gett intryck av att vara hård – men ibland har det varit orättvist och jag ångrar det, eftersom det inte har hjälpt den sak jag ville framföra, sa den franske presidenten.