Handelsinitiativ

Sidenvägsmöte diplomatisk seger för Xi

1:56 min

Under fredagen inleds ett internationellt möte i Peking om den kinesiska regeringens handelsinitiativ som ofta kallas de ”nya sidenvägarna”.
Mötet domineras av den kinesiske ledaren Xi Jinping och betraktas som ett stort diplomatiskt framsteg i Kina.

– Verkligheten visar att byggandet av ett bälte och en väg inte bara har gett nya möjligheter till alla världens länder, utan också har öppnat en ny värld för Kina, sade den kinesiske presidenten Xi Jinping när han i dag bjöd in till internationella samtal om Kinas pågående internationella storsatsning.

Handelsinitiativet som ofta kallas de ”nya sidenvägarna”, men på kinesiska heter ”ett bälte, en väg” är ett av den kinesiska kommunistpartiledaren Xi Jinpings signaturprojekt.

Initiativet som bland annat innebär kinesiska investeringar i järnväg, hamnar och kraftverk har fått ett blandat mottagande. De kinesiska investeringarna utomlands har både tagits emot som välkomna tillskott i ekonomin, men också kritiserats för att skapa möjliga skuldfällor, miljöproblem och för att sprida det kinesiska kommunistpartiets odemokratiska praktiker över världen.

Mötet i Peking, som hålls för andra året i rad, domineras av Xi Jinpings närvaro. Trots att det finns ett internationellt mediacenter har det varit svårt för journalister att få information om tider för hans framträdanden och vilka som tillåts att närvara, något som gör att sidenvägsmötet mer påminner om ett inhemskt politisk möte än ett internationellt handelsmöte.

Toppföreträdare för 37 länder finns enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua med på mötet, däribland Rysslands president Vladimir Putin och företrädare för länder i Sydostasien, Öst- och Centraleuropa, men också för Portugal, Grekland, Cypern och Italien – som nyligen blev det första G7-landet att skriva under ett formellt samarbetsavtal med Kina om sidenvägsinitiativet.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres finns också på plats för gruppfotot av ledarna vid en konstgjord sjö norr om Peking där mötet hålls under stort säkerhetspådrag.

FN-organ har kritiserat Kinas pågående internering av upp till över en miljon muslimer i västra Kina, och generalsekreteraren har uppmanats av människorättsorganisationen Human Rights Watch att också lyfta frågan om mänskliga rättigheter.

Men oavsett om någon av de utländska representanterna skulle försöka närma sig en obekväm fråga eller inte, kommer det inte att märkas i Kina. Där rapporteras mötet redan av inhemska statliga medier som en stor diplomatisk triumf för Xi Jinping.

Ekot special: Håller Kina på att rita om den ekonomiska världskartan?