flygtrafik

SAS-piloterna strejkar – hundratals flyg inställda

0:59 min

Pilotstrejken på SAS bröt ut natten mot fredag sen pilotfacket sagt nej till medlarbudet. Strejken väntas lamslå flygtrafiken - bara under den kommande helgen berörs minst 170 000 flygresenärer.

P4 Västernorrland har under fredagsmorgonen varit i kontakt med personal i både Örnsköldsvik och Sundsvall. Passagerare från Örnsköldsvik kommer inte påverkas av strejken, då det är en samarbetspartner till SAS som flyger där.

I Sundsvall berörs flera avgångar däremot. Redan på torsdagskvällen meddelades att flyget med avgång 6.40 ställts in och under fredagen är det bara avgången 13.15 till Arlanda som väntas gå som vanligt, enligt P4 Västernorrlands reporter på plats.

– Det är inget kaos, inga uppretade eller uppgivna resenärer, utan det är alldeles, alldeles lugnt här på flygplatsen i Sundsvall-Timrå, säger reporter Fredrik Birging.

Bara idag väntas runt 70 000 resenärer drabbas i Sverige, Danmark och Norge nu strejkar. Redan under torsdagen beslutade SAS att ställa in 205 flygningar i landet, och under fredagsmorgonen kom besked om ytterligare 110 flyg som berörs. 

Enligt SAS påverkas omkring 70 procent av bolagets flygningar vid strejken, då resterande utförs av samarbetspartners.

– Situationen är djupt olycklig, det var inte här vi ville hamna. Vi hade önskat att piloterna tagit ett större ansvar i den här situationen. Men piloterna står kvar vid sitt extrema löneanspråk om 13 procent mer trots redan hög snittlön på 93 000 kronor i månaden, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för Transportföretagens flygbranschavdelning, i ett uttalande till TT.

Facket kallar siffran på 93 000 kronor för oärlig och menar att ingångslönen för en pilot ligger på 34 000 kronor. Att ange snittlönen är svårt enligt facket, rapporterar SVT Nyheter.

Under kvällen har medlare lagt ett bud om att fler piloter ska kunna påverka och överblicka ett mer förutsägbart schema, samt få en löneökning på 2,3 procent, i enlighet med marknaden, uppger arbetsgivaren.

Redan under torsdagskvällen meddelade SAS att 205 flygningar har ställts in på fredagen i förebyggande syfte. Torbjörn Granevärn påpekar att både resenärer och anställda drabbas av strejken och tycker att piloterna bör "ta sitt förnuft till fånga".